Een gedurfd experiment (het 'deelpannetje') heeft voor Idyl het proces opengebroken. Toont lef, eigen visie en vertrouwen in haar ontwerperschap.
Voorbeeldproject, topniveau, alles zit er in. Conceptueel, inhoudelijk, de uiteindelijke vormgeving én presentatie. Daarnaast, zeer integer. Ongelofelijk sterke eindsprint.Ge Smit & Hugo de Roy
De Nederlandse samenleving individualiseert. Met name de millennial generatie trekt zich terug op eigen terrein. Ze laten dan ook weinig ruimte over voor altruïstisch handelen. De reeks gebruiksvoorwerpen die daar verandering in gaat brengen vertaalt de boodschap “er is altijd iemand anders” en herinnert de gebruikers eraan dat ze altijd altruïstisch kunnen handelen. De producten maken van ‘goed doen’ een gewoonte.
Wanneer ben je eigenlijk oprecht een ‘goed’ mens? Voor mijn afstudeerproject heb ik langdurig onderzoek gedaan naar geven, altruïstisch handelen, en hoe eigenbelang daar een rol bij speelt. Het resultaat van dit onderzoek is dat nederlanders steeds individualistischer worden en ze trekken zich steeds meer terug op eigen terrein. Met de komst van de participatiesamenleving zijn we steeds vaker op elkaar aangewezen.
We komen erachter dat de millennial zich amper betrokken of verbonden voelt met de samenleving. Ik onderzocht hoe ik juist hen weer terug kan winnen door ze te stimuleren weer goed te doen voor een ander. Dit doe ik door te zeggen: Er is altijd iemand anders. 5 woorden, 1 zin. Niet meer, niet minder.
Die zin heb ik vertaald naar een reeks gebruiksvoorwerpen die normaliter een rol spelen in het dagelijks leven van de millennial en die hen nu aanmoedigt om altruïstisch te handelen. Daarmee speel ik in op hun motivatie. Omdat hun eigen belang en hun eigen behoeftes hun altruïsme soms in de weg zitten, is het belangrijk om hen eraan te herinneren dat ook zij altruïstisch kunnen handelen. Laat deze gebruiksvoorwerpen hen een steuntje in de rug bieden.
Hier lees je een artikel over het onderzoek.
“Mensen hebben een buitengewoon potentieel voor goedheid, maar ook een enorm vermogen om kwaad te doen. Ieder gereedschap kan worden gebruikt om te bouwen of om te breken. Dat hangt allemaal af van de motivatie.”
Bij het ontwikkelen van dit concept liet ik me inspireren door concrete manieren om altruïstisch te handelen. Voor dit concept gebruikte ik de opdracht, kook een extra portie en geef hem weg. Dit concept gaat dus over een pan, een product wat je dagelijks gebruikt. De pan die ik heb ontworpen maakt het je heel makkelijk om een extra portie apart te houden en weg te geven aan bijvoorbeeld je buurvrouw. Daarmee geef je de boodschap af dat er altijd iemand is. Iedere keer dat je gaat koken word je eraan herinnerd dat je altruïstisch zou kunnen handelen. Een extra portie koken is namelijk een kleine moeite, maar tegelijkertijd ook een groot gebaar. Op het moment dat je ervoor kiest geen extra portie te maken wringt dat met je persoonlijke waarde. Het zet aan tot actie en laat ruimte over voor interpretatie omdat het zegt, je zou het kunnen doen (en je moet het doen, want dat is ethisch juist, toch?) Daarnaast zou je zo’n weggeefstukje in iedere vorm kunnen uitwerken.
De producten die je in de lijn ziet, vertalen de boodschap “Er is altijd iemand anders” en herinneren de millennial eraan dat er altijd een mogelijkheid is om altruïstisch te handelen. Ze leggen de aandacht op wat je zelf kunt doen en ze maken jou verantwoordelijk voor de keuze om het wel of niet te doen. De producten sporen je wel aan om altruïstisch te handelen. Ze inspireren en stimuleren de gebruiker om tot actie te komen. Dit doen ze door je een concrete, makkelijk uitvoerbare opdracht aan te reiken. Daarmee spelen de producten in op je dagelijks leven, zodat je iedere dag, vanuit je eigen motivatie, een beetje altruïstischer kunt worden. Het herhaald aanreiken van altruïstische handelingen moet de gebruiker ervan zich meer verbonden laten voelen met de samenleving.
Bij deze expositie gaat het vooral om de vorm die producten aannemen. Het gaat dus vooral over het overbrengen van mijn visie en boodschap. Het is geen poging om de toekomst te voorspellen maar een poging om de toekomst te ontgrendelen, om de ramen van het denken weer te openen. Het biedt geen oplossing maar denkrichtingen. Het dwingt niemand in een keurslijf, maar inspireert tot verandering.
Hier vind je mijn HBO afstudeerscriptie.