Afstudeerthesis:
Gezonde voeding beter laten smaken

Toegepaste competenties

Een gedurfd experiment (het 'deelpannetje') heeft voor Idyl het proces opengebroken. Toont lef, eigen visie en vertrouwen in haar ontwerperschap.

Voorbeeldproject, topniveau, alles zit er in. Conceptueel, inhoudelijk, de uiteindelijke vormgeving én presentatie. Daarnaast, zeer integer. Ongelofelijk sterke eindsprint.

Onderzoek naar het effect van gezonde versus hedonistische claims over gezonde voedingsproducten op de smaakperceptie en aankoopintentie van consumenten

In onze hedendaagse voedselrijke cultuur hebben klanten een overvloed aan keuzes als het gaat om voedselopties. Veel medische professionals wijzen de stijgende obesitaspercentages in westerse samenlevingen toe aan de marketingstrategieën van voedselproducenten, die vaak de nadruk leggen op minder gezonde producten. Hoewel de gezondheidsvoordelen van producten steeds vaker worden benadrukt, vinden klanten die waarde hechten aan smaak dit misschien niet aantrekkelijk, wat mogelijk tot een daling van de verkoop kan leiden.

Doel van de studie

Het doel van deze studie was om te onderzoeken hoe smaakpercepties en aankoopintenties van klanten ten aanzien van gezonde voedingsproducten worden beïnvloed door verschillende productclaims (gezond, hedonistisch of geen claims), en hoe gezondheidsbewustzijn hierbij een modererende rol speelt.

Methologie

In dit onderzoek werd gebruik gemaakt van een experimentele benadering met 143 respondenten, die willekeurig werden toegewezen aan een van de drie condities: blootstelling aan gezondheidsclaims, hedonistische claims of geen claims. De deelnemers beoordeelden de smaak van noten, aardbeien en yoghurt, en gaven aan hoe waarschijnlijk het was dat ze deze producten zouden kopen. Daarnaast werd het gezondheidsbewustzijn van de deelnemers onderzocht om de impact hiervan op de relatie tussen productclaims en de onderzochte factoren te begrijpen.

Belangrijke bevindingen

  • Geen Significante Invloed van Claims: Gezondheids- of hedonistische claims hadden geen significante invloed op de smaakperceptie en aankoopintenties.
  • Modererende Rol van Gezondheidsbewustzijn: Gezondheidsbewustzijn fungeerde als een modererende factor; deelnemers die zich minder zorgen maakten over hun gezondheid waren meer geneigd tot hedonistische claims, terwijl deze claims minder invloed hadden op degenen die meer gezondheidsbewust waren.
  • Impact van Opleidingsniveau: Het opleidingsniveau had ook invloed; deelnemers met een hoger opleidingsniveau hadden een sterkere neiging om gezondere voedingsproducten te kopen, hoewel zintuiglijk genot voor beide groepen belangrijk bleef.

Conclusies en implicaties

Deze bevindingen benadrukken het belang van op maat gemaakte marketingtactieken die rekening houden met verschillen in gezondheidsbewustzijn en opleidingsniveau van klanten. Voor marketeers en productfabrikanten betekent dit dat er aanzienlijke kansen liggen in het ontwikkelen van strategieën die zowel de smaak als de gezondheidsvoordelen van producten effectief communiceren, aangepast aan de specifieke behoeften en voorkeuren van diverse klantengroepen.

Masterthesis

Hier vind je mijn masterthesis.

Idyl Broeders

idylbroeders@gmail.com